Billetter til foredragene kan købes online på BilletExpressen.
Elsinore Evenings
Bag facaden på Øresundsakvariet
Oplev akvariet efter mørkets frembrud og tag med på en rejse under overfladen, når vi tilbyder spændende oplevelser.
Få 10% rabat i shoppen, sig godnat til fiskene med fodring eller kom med ”behind the scenes”, hvor vi viser endnu mere af Øresunds unikke dyreliv frem.
Du kan deltage til spændende foredrag, når vi inviterer indenfor i varmen til et glas vin, spændende oplevelser og viden.
Aftenåbent og spændende aktiviteter
Vi holder åbent fra kl. 17:00-20:30.
- Kl. 18:00 er der fodring og efterfølgende kan du komme med ”behind the scenes” og lære mere om akvariets dyr.
- Kl. 19:00 starter foredragene i vores Auditorium.
Foredrag
Tag venner og familie med og hør professor John Fleng Steffensen fra Marinbiologisk sektion fortælle om Tunen, havets atlet. Få viden om tunens biologi og fysiologi og lær meget mere om denne kæmpe fisk som igen kan ses i Øresund.
I foredraget vil professor og marinbiolog John Fleng Steffensen gøre os klogere på den atlantiske tunfisks biologi og fysiologi.
Anatomien hos tunfisk er ret speciel, idet de har udviklet varmevekslere så den dybe kropstemperatur kan være op til 20 grader højere end det omgivende vand. Dette gør tunfisk i stand til at svømme langt og hurtigt og fange meget hurtige fisk f.eks. makrel. Tidligere var man ikke helt klar over hvordan tunfisk var udbredt i Atlanten, men udviklingen af avancerede elektroniske fiskemærker de sidste årtier har afsløret at nogle tun svømmer frem og tilbage mellem Middelhavet og den Mexicanske Bugt og næsten helt op til Grønland.
Foredraget starter kl. 19:00 i vores auditorium, hvortil der serveres et glas vin.
Program 16. januar
17:00: Akvariet åbner
18:00: Fodring med efterfølgende tur “behind the scenes”
19:00: Foredrag
20:30: Akvariet lukker
John Fleng Steffensen er professor på Marinbiologisk Sektion, Biologisk Institut på Københavns universitet. Han har sin daglige gang her i Helsingør, hvorfra meget af hans spændende forskning udføres. Når han ikke er at finde i Helsingør kan du møde ham på Arktisk station i Grønland, hvor han forsker i biologi og fysiologi hos Grønlandshajen.
Havet er stort, koldt og vådt, og kan godt virke som et fjendtligt element for fugle, som skal holde sig varme og tørre. Alligevel findes der masser af fugle, som udnytter havets ressourcer på mange forskellige måder. Foredraget handler om Nordatlantens havfugle, om hvordan de er tilpasset til et liv på havet, hvad de lever af, og ikke mindst hvordan det går for dem. Desuden om de havfugle vi har i Danmark, både ynglefuglene og de mange gæster vi får uden for ynglesæsonen. Det vil Professor ved Aarhus Universitet, Institut for Ecoscience Morten Frederiksen fortælle om til dette foredrag.
Morten Frederiksen er grundlæggende interesseret i at forstå hvad der betinger ændringer i bestandsstørrelse hos vilde dyr, især havfugle. For at nå dertil har han beskæftiget sig blandt andet med hvordan fuglene er tilpasset til deres miljø og hvordan de finder deres føde. Morten ser på hvordan ændringer i miljøet påvirker fuglene, og hvordan vi kan forvente at det vil udvikle sig i de kommende år. Desuden kigger han på konkrete trusler, og på hvad der kan gøres forvaltningsmæssigt for at sikre fuglebestandene. Meget af Mortens Frederiksens forskning foregår i Grønland, men arbejder også med havfugle i Danmark og mere bredt i Nordatlanten.
Foredraget starter kl. 19:00 i vores auditorium, hvortil der serveres et glas vin.
Program 30. januar
17:00: Akvariet åbner
18:00: Fodring med efterfølgende tur “behind the scenes”
19:00: Foredrag
20:30: Akvariet lukker
Havet er under et voldsomt pres, og især vores fjorde har det skidt. Her er økosystemet reelt brudt sammen. Årsagerne er mange, men udledninger af kvælstof fra landbruget er den helt dominerende stressfaktor. Konsekvenserne er iltsvind, mudrede badestrande, grønt og uklart vand og tilbagegang for ålegræs og torsk. I foredraget gives en status for havmiljøet i dag, med fokus på Kattegat og Øresund. De forskellige presfaktorers betydning gennemgås og udviklingen i havets tilstand og tilførsler af næringsstoffer gennemgås.
Den eneste realistiske løsning er, at omlægge omkring 20 procent af landbrugsjorden til natur eller områder med vedvarende græs, hvilket netop er indholdet af ’Den Grønne trepartsaftale’. Det koster 40 milliarder skattekroner, men til gengæld løser det (næsten) alle landbrugets problemer i forhold til klima, miljø og sundhed. Vi får renere fjorde, søer og vandløb, bedre drikkevand, mere biodiversitet og et landskab med nye rekreative muligheder. Endelig løser det en del af landbrugets problemer med klimagasser. Havets problemer er tæt forbundet med begrebet antropocæn, som dækker over, at vi mennesker i dag dominerer den globale cirkulation af stoffer som kulstof, kvælstof og fosfor.
Foredragsholder Stiig Markager, professor i marin økologi og biogeokemi på Aarhus Universitet.
Kandidat i akvatisk økologi fra Københavns Universitet i 1987 og licentiat i 1992 fra Aarhus Universitet på en afhandling om lysudnyttelse og vækst hos alger. Forsket i Arktis, troperne og i Danmark i emner inden for klima, algevækst og næringsstoffer.
Foredraget starter kl. 19:00 i vores auditorium, hvortil der serveres et glas vin.
Program 6. februar
17:00: Akvariet åbner
18:00: Fodring med efterfølgende tur “behind the scenes”
19:00: Foredrag
20:30: Akvariet lukker
Billetter
Ved adgang til akvariet samt til foredragene kræves entrébillet som kan købes i billetsalget på dagen eller online via BilletExpressen.
Det anbefales at købe billet online for at sikre plads til foredraget.
Prisen for entré samt foredrag og et glas vin er 150 kr.
Køb et årskort og få fri afgang til alle foredragene.