26. januar 2024

Verdens grimmeste fisk fanget i Øresund

En særlig fangst

Ude foran Espergærde i Øresund har en fisker fået en havtaske i garnet. En yderst sjælden gæst med et stygt udseende. Nu er den flyttet ind på Øresundsakvariet.

Havtaske
Havtaske fra Øresund

Den 12. januar 2024 ringede den lokale fisker Søren Jacobsen fra Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri til Øresundsakvariet. Han havde fanget en 35 cm lang havtaske (Lophius piscatorius) 18 meter nede i på havets bund. Det er en sjælden fangst for fiskeren.

”I de 26 år jeg har fisket i Øresund, er det her kun min anden havtaske. Jeg fangede en for ca. 3 måneder siden og nu denne, det er helt vildt,” fortæller Søren Jacobsen. Han bringer ofte spændende dyr til akvariet. Nu er det blevet havtaskens tur til at flytte ind.

”Havtasken anses for at være verdens grimmeste fisk, men på Øresundsakvariet anses den for at være en helt fantastisk og spændende fisk, som er unikt tilpasset til livet på havbunden,” siger Jens Peter Jeppesen, akvarie- og museumschef på Øresundsakvariet om den nye beboer.

Kan ikke bare bo med andre fisk

Lige nu bor havtasken i et tilvænningskar på Øresundsakvariet. Her skal den tilpasse sig akvariets vand og komme sig over smårifter fra fangsten.
Øresundsakvariets dyrepassere gør sig allerede nu tanker om, hvor havtasken skal bo. Havtasken kan nemlig ikke dele akvarie med andre fisk, da den med stor sandsynlighed hurtigt vil spise dem.
Det er en svær opgave af finde plads til den sultne fisk. Havtasken kan nemlig med tiden vokse sig til at blive to meter lang og en meter bred med en vægt på 50 kg.

Bliver også kaldet bredflab

Havtasken er ikke specielt køn med sit brede gab, der er cirka halvt så bredt, som den er lang. Samtidig har den en masse små hudflapper rundt på kroppen, der udvisker fiskens omrids, og er med til at kamuflere den – men som ikke bidrager til et kønt udseende.
I gabet på fisken, sidder to rækker af sylespidse tænder i forskellige størrelser. Den lever især af andre fisk, som den lurer på, mens den ligger skjult på bunden, i en dybde på ned til 1.000 meter.

På hovedet findes tre lange pigstråler. Den forreste pigstråle har en hudfold for enden. Når havtasken vifter med pigstrålen, bevæger hudfolden sig og ligner en lille fisk, og på den måde lokker den sit bytte til sig. Når byttet kommer tæt nok på, spiser havtasken byttet i en bid med sin store mund. Man har fundet overraskende ting i havtaskens mave bl.a. store havfugle. Brystfinnerne er armlignende og bruges til at kravle hen over bunden med.

Havtasker i danske farvande Omkring Danmark kan havtasken findes i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat, men den er mindre almindelig i Øresund. Ifølge Jens Peder Jeppesen har han i sine 25 år på akvariet kun har fået ganske få meldinger om fangst af havtasker i Øresund. Han bemærker sig ved, at fangsterne ofte er sket i perioden efter stormfuldt vejr.

Kom og oplev havtasken i vinterferien

Hvis alt går som planlagt og havtasken kommer sig og tilvænner sig som den skal, vil du kunne møde den i vinterferien. Her vil den vises frem for gæster i Øresundsakvariets udstilling fra lørdag d. 10. februar. Her vil det være muligt at komme helt tæt på det interessante dyr i dets nye akvarie.

Akvariet er åbent alle dage i vinterferien fra lørdag d. 10. februar til søndag d. 25. februar fra kl. 10-17.

Emner