Tæt på marsvinene i Øresund
Øresund er en fantastisk naturperle med mange forskellige marine arter. Et af de mest spektakulære er marsvinet og den har du mulighed at se på nært hold hvis du tager med på en af Øresundsakvariets marsvinesafarier. Hele sommeren hver tirsdag, onsdag og torsdag arrangerer akvariets havbiologer og naturvejledere safariture og der er stor chance for at se den lille nuttede hval.
”Marsvinene kan i bølger være særdeles vanskelige at få øje på men vores guider har udviklet et fantastisk ”syn” og opdager da også hvalerne førend publikum i ca. 80 % af tilfældene. Der går dog ikke langt tid førend publikum har afluret guidernes fiduser og så går der sport i at se den næste” siger Jens Peder Jeppesen, akvarie- og museumschef på Øresundsakvariet.
Masser af marsvinekalve
I sidste uge afholdtes de 2 første prøvemarsvinesafarier for 2 private grupper og disse ture gav en god briefing om en formodet god marsvinesæson. Vi sejlede med spænding ud til de steder i Øresund hvor vi normalt og med størst hyppighed ser marsvin og minsandten om vi ikke allerede på vejen derud og ikke langt fra Helsingør Havn så de første rygfinner af den lille hval. På den første tur så vi 35 stk. og på den anden 15 stk. Og ikke nok med at der var mange så iagttog vi også de første 4 marsvinekalve i år som svømmede meget tæt på deres mor indikerende at de nærmest var nyfødte. Det er altid en rørende oplevelse af se de små unger smutte rundt imellem bølgerne, et syn man aldrig bliver træt af at se på”, siger Jens Peder Jeppesen, akvarie- og museumschef på Øresundsakvariet.
Chancer for kontakt med andre store havpattedyr
Tit bliver akvariets medarbejdere spurgt om man kan være heldige at se andre marine pattedyr end marsvin på safariturene. Og svaret er ja. Sidste år i maj måned så akvariets medarbejdere en 15-18 meter land kaskelothval i den nordlige del af Øresund og i august så vi over mange dage den nu så berømte almindelige delfin som næsten blev ”verdenskendt” i Øresund. Og listen over spektakulære pattedyr set i Øresund er ganske lang. Både pukkelhvaler, vågehvaler og hvidnæsehvaler er blevet se i Øresund over de sidste 10 år.
”Øresund er et unikt havområde i Danmark og som bliver ved med at overraske os. Jeg tror f.eks. på at vi inden for få år får besøg af spækhuggerne som må og skal have hørt om de mange lækre marsvin der opholder sig i området,” siger Jens Peder Jeppesen, akvarie- og museumschef på Øresundsakvariet.
Fakta om Øresundsakvariets marsvinesafarier på Øresund
- I Øresund regner man med at der svømmer omkring 1500-3000 marsvin – flest om sommeren. Mange eksperter både erhvervsfiskere og forskere mener at bestanden af marsvin er mangedoblet i de seneste 20-30 år og at grunden til denne stigning formentlig skyldes at marsvinets byttedyr, i form af store bestande af mange forskellige arter af fisk, har det rigtigt godt i Øresund.
- I juni og start juli måned føder marsvinemoren sin kalv (unge) og den første måneds tid holder mor og barn sig helst inde under land og helst på den danske side hvor der er større vidder med lavt vand under 10 meter.
- I Øresundsakvariets indgangsparti bliver der i øjeblikket vist en plancheudstilling om marsvinet.
- Øresundsakvariet har afholdt marsvinesafarier siden 2010. Dengang lavede akvariet 2 ture. I dag og i 2017 afvikles over 40 offentlige ture sommeren igennem.
- Der er ikke marsvinegaranti på turene men i 2017 sås marsvin på ca. 90 % af turene.
- Book din marsvinesafari på Øresundsakvariets hjemmeside www.oresundsakvariet.ku.dk
Yderligere oplysninger
Akvariechef- og museumschef, havbiolog Jens P. Jeppesen, Øresundsakvariet, Københavns Universitet, tlf.: 28751970, e-mail: jpjeppesen@bio.ku.dk